Meet uw controlepauze

 
 

Hoort u tot de rustige ademers of neemt u regelmatig wat te veel. Dat is vrij gemakkelijk vast te stellen. U gaat rechtop zitten en ademt normaal in en uit door de neus.

Zit uw neus verstopt dan is het zaak deze eerst open te maken. Dat gaat als volgt. Na een normale uitademing knijpt u de neus zachtjes dicht en knikt ja en blijft dat doen tot u weer moet ademen. Hierbij is en blijft de mond gesloten. Het ja-knikken levert extra koolzuurgas en opent uw neus.

Nu terug naar de controlepauze. U ademt nog steeds rustig in en uit en na een normale uitademing knijpt u voorzichtig de neus dicht en start de stopwatch. Bij de eerste aandrang om weer te ademen stopt u de klok. Dit aantal seconden is uw controlepauze. Klik op de stopwatch boven.

 

De controlepauze

  1. 1.Zit stil, adem normaal

  2. 2.stop na uitademing

  3. 3.knijp neus dicht

  4. 4.neem tijd op tot ....

  5. 5.u weer wilt ademen.

Aantal seconden

45 seconden en meer:

Uw adempatroon is gezond. U ademt in rust 5 liter per minuut en er is een goede balans tussen zuurstof en koolzuurgas.

30 seconden - 45 seconden:

U heeft een licht te kort aan koolzuurgas, uw spieren rond de longblaasjes, bloedvaten en darmen zijn licht gespannen, kortademigheid en vermoeidheid liggen op de loer.

20 seconden - 30 seconden:

uw koolzuurgasgehalte in de longen ligt tussen de 4,5 en 5%. U heeft last van 1 of meer aandoeningen uit de lijst.

10 seconden - 20 seconden:

Uw gezondheid heeft te lijden onder uw overmatige ademen. Het koolzuurgasgehalte is flink te laag.

Minder dan 10 seconden:

U voelt zich verre van fit. Meerdere aandoeningen uit de lijst beperken uw levensvreugde.

In 2001 volgde Jan Vorst, die aan astma leed, een Buteyko-cursus.

Na de eerste bijeenkomst kon hij de luchtwegverwijderaar al laten staan. De zeer positieve ervaringen hebben hem gestimuleerd om zich verder te verdiepen in de materie. In 2010 voltooide hij de therapeuten opleiding aan de Buteyko-academie.Jan heeft vervolgens als ademtherapeut jarenlang met succes vele cursisten geholpen om op een natuurlijke wijze een gezonde ademhaling te verkrijgen.

Helaas kon Jan zijn werk, dat door zijn cursisten zeer gewaardeerd werd, niet voortzetten. Jan Vorst is plotseling op 23 juli 2016 overleden.


Oude en nieuwe cursisten worden doorverwezen naar Buteyko-adem therapeut Robin Captijn