ADEMPAUZE

 
 

Het marathon-seizoen is weer begonnen. En daar lopen ze, allemaal met open mond, ‘anders krijg ik niet genoeg zuurstof’. Maar dat is de paradox van de ademhaling. Ademen door de neus, zowel in als uit, maakt de ademhaling efficiënter. Er komt meer zuurstof in het hart, de spieren en andere organen. Moeilijk? Sommigen kunnen dat meteen, anderen moeten daar een paar weken voor oefenen. Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van de veldsporters kampt met vernauwde luchtwegen als gevolg van het ademen door de mond. Doe je dat al jaren, dan kun je ziek worden.Er is een lijst van aandoeningen die je daarmee kunt oplopen. Als je symptomen herkent zoals astma, hoge bloeddruk, angina pectoris, angstaanvallen, hooikoorts, eczeem of chronische vermoeidheid, dan heeft u te weinig zuurstof in de lichaamscellen. U gebruikt mogelijk medicijnen en moet dat blijven doen omdat u niet echt herstelt.

Een eenvoudige test laat zien of de ademhaling in orde is. Ademt u goed? Doe de test.

 

Meer zuurstof tijdens sporten

.... het percentage naar 5, 4 en zelfs 3,5% dan verlopen allerlei processen minder goed of stoppen zelfs. Het lichaam gaat dan tegenmaatregelen nemen en wij ervaren dat als astma, hooikoorts of hoge bloeddruk. De Russische arts Buteyko legde als eerste het verband tussen een verlaagd zuurstofniveau in de lichaamscellen en veel voorkomende aandoeningen.

Het Adempauze boek is uit! Met alle oefeningen, literatuur-onderzoek, wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van de schrijver en de cursisten. Gratis bij boeking van de cursus. Meteen kopen?

Bestel hier